
De visie achter agroforestry op school
Agroforestry of boslandbouw wordt steeds vaker gezien als deeloplossing voor de vele uitdagingen waar de moderne landbouw voor staat. Het combineren van bomen of struiken en landbouwgewassen of -dieren op eenzelfde perceel is een uitstekende manier om de veerkracht van landbouwbedrijven te verhogen en biedt heel wat maatschappelijke diensten.
Agroforestry claimt op korte of langere termijn een positieve impact op de bodemkwaliteit, nutriënten- en waterhuishouding, het (micro)klimaat, de biodiversiteit en finaal ook de opbrengst per ha. Deze systeemaanpak levert ook culturele ecosysteemdiensten, zoals een verhoogde esthetische en recreatieve waarde van het platteland. Rekening houdend met de groeiende maatschappelijke aandacht voor duurzame voedselproductie, draagt agroforestry bij aan een positief imago van de landbouwsector bij de consument.
De afgelopen 10 jaar nam het areaal agroforestry in Vlaanderen maar traag toe. Een recente studie van het ILVO (Borremans et al., 2019) wees op een aantal barrières die Vlaamse landbouwers ervan weerhouden om agroforestry in te passen in hun bedrijfsvoering. Toepassers wijzen op de nood aan meer teelttechnische kennis, ondersteuning en educatie die een complexe systeemaanpak als deze vereist. Zij die agroforestry nog overwegen ervaren vooral nog een economische drempel en zijn op zoek naar concrete voorbeelden van verdienmodellen. Ook een tekort aan draagvlak voor agroforestry binnen de sector bleek een belangrijke barrière.
Om de bovenstaande barrières weg te werken, sloegen Inagro, Boerennatuur Vlaanderen en de Katholieke Hogeschool Vives Zuid de handen in elkaar. De afgelopen jaren werden door deze kernpartners al verschillende waardevolle initiatieven rond duurzame landbouw en klimaat opgezet.
Als lerarenopleiders willen we binnen dit project onze jongvolwassenen graag informeren over de kansen die agroforestry kan creëren. In dat kader werd het strategische bordspel "Farm West" ontwikkeld in samenwerking met Cartamundi. In de loop van 2024 zal er daarnaast ook een lessenpakket rond agroforestry op deze website verschijnen. Dat pakket is vooral bedoeld voor leerkrachten die in hun lessen op een activerende manier met agroforestry aan de slag willen gaan.